Journalisten, studenten en eigenlijk alle anderen op de wereld kunnen er niet meer omheen: auteursrechten. Met dit artikel geven wij tips voor het voorkomen van plagiaat en laten wij zien hoe je gemakkelijk andermans foto’s kunt overnemen zonder hiervoor auteursrechten (en boetes!) te betalen.

Plagiaat
Allereerst plagiaat. Plagiaat is “het overnemen van stukken, gedachten, (of) redeneringen van anderen en deze laten doorgaan voor eigen werk”, aldus de Dikke van Dale. Plagiaat kan je carrière (als journalist) om zeep helpen maar ook in de academische omgeving wordt het plegen van plagiaat gezien als een een ‘doodzonde’.

Wat valt er allemaal onder plagiaat?

  • Het woordelijk overnemen van (passages uit) het werk van een ander (of van jezelf!) zonder aan te geven dat het andermans woorden zijn en/of zonder vermelding van de precieze vindplaats van de passage
  • Het parafraseren van (passages uit) het werk van anderen, zonder daarbij aan te geven dat de gedachtegang door iemand anders is bedacht en zonder de vindplaats van de gedachte- gang aan te geven
  • Het overnemen van ideeën uit andermans werk zonder daarbij aan te geven dat het de ideeën van iemand anders zijnBron: Rijksuniversiteit Groningen,http://www.rug.nl/noordster/schriftelijke vaardigheden/voorstudenten/plagiaat (geraadpleegd op 9-9-2005)

Belangrijk is dus dat je altijd de bron vermeld bij het overnemen van ander werk, ook al ben jij zelf de schrijver van dat werk.

 

12177514524_0ab7cec9c3_o
Tim Brockley, Taking Photograps, CC BY-NC-ND 2.0

Auteursrechten op foto’s
Bij foto’s geldt hetzelfde: de maker van de foto heeft auteursrecht op een foto en mag dus beslissen wat er wel en wat er vooral niet met de foto mag gebeuren. Fotografen kunnen toestemming geven voor het gebruiken van hun foto’s. Dit heet een licentie en hier kunnen kosten aan verbonden zitten. Als journalist kun je dus foto’s gebruiken in je artikel of op je website, mits je toestemming hebt van de fotograaf. Toestemming krijgen van de fotograaf klinkt als veel werk, maar dat is het niet. Wij leggen het voor je uit!

Je kunt als je gratis beeld wilt, gebruik maken van de zogenaamde creative commons. Dit is een ‘standaard licentie’ waarbij de maker geen geld vraagt voor het gebruiken van zijn werk. Wel kan de maker bepalen onder welke omstandigheden je het werk mag gebruiken. Zo bestaan er creative commons licenties waarbij je de foto’s niet voor commerciële doeleinden mag gebruiken of licenties waarbij je de foto’s op geen enkele manier mag aanpassen of bewerken.

Hoe gebruik je creative commons?
In de praktijk komt het hier op neer:
Je vermeld bij de foto die je gebruikt de naam van de maker, de naam van het werk en de creative commons licentie (te herkennen aan CC, gevolg door een code van cijfers en letters).
Hoe Creative Commons werkt en hoe je foto’s kan zoeken met een CC-licentie, vind je op de website van Charlotte’s LawCheck voor het vinden van foto’s met een creative commons licentie ook eens: Flickr en Photopin.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s